Valomerkki

energiapula ja makean elämän loppu

Laitinen, Jussi
Asiantunteva energiakirja kumoaa ekomyyttejä

Energiankulutuksen hillitseminen on kuuma aihe. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että fossiilisista polttoaineista pitää luopua, koska ne pilaavat ilmakehän ja ne loppuvat ennen pitkää. Ratkaisu tuntuu helpolta: siirrytään uusiutuviin energiamuotoihin. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Korkea elintasomme on rakentunut halvan öljyn varaan, ja öljyntuotanto osoittaa jo hiipumisen merkkejä. Öljyllä, hiilellä ja maakaasulla tuotetaan yli 80 prosenttia maailman energiasta, eivätkä uusiutuvat energiamuodot pysty korvaamaan näitä lähiaikoina. Aurinkoenergia sopii kesämökille, mutta riittääkö se koko maailman mittakaavassa? Missä vaiheessa öljyä pitää alkaa säännöstellä? Energiakysymykset ovat myös talouskysymyksiä: pyrittäessä jatkuvaan talouskasvuun energiankulutuskin kasvaa. Samalla ilmastokriisin torjuminen käy yhä vaikeammaksi.

Mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä? Meille markkinoidaan vihreää elämäntapaa: bensapihejä autoja, energiansäästölamppuja ja kangaskasseja. Todellisuudessa maailmaa ei pelasteta ekomantroilla - varsinkaan jos energiansäästölamppu palaa yötä päivää ja ekoautoja ostetaan kaksi.

Valomerkki ei tyydy listaamaan uhkakuvia vaan osoittaa myös, että ratkaisuja kriisin torjumiseen on olemassa. Ratkaisut eivät ole helppoja, mutta niihin on tartuttava. Pian.

Jussi Laitinen (s. 1975) on energiaan ja ilmastoon erikoistunut journalisti, tietokirjailija ja kouluttaja. Hän sai Pienestä suuresta energiakirjasta Suomen messusäätiön Ympäristön hyväksi -palkinnon. Laitiselle on myönnetty myös tutkivan journalismin Lumilapio ja Keskon Kestävän kehityksen tunnustuspalkinto.

Hinta: 20,80 € (18,91 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789517968676
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Tiedostoformaatti: EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 26.9.2011
Sarja: Sitra 300
Julkaisuvuosi: 2012
Kieli: suomi
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 191
Tuoteryhmät: E-kirjat
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 50.1 Ympäristönsuojelu. Luonnonsuojelu
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: energiapula, energia, kriisit, energiankulutus (energiateknologia), energiavarat, fossiiliset polttoaineet, öljy, kivihiili, maakaasu, ydinenergia, aurinkoenergia, tuulienergia, bioenergia, uusiutuvat energialähteet, energialähteet, energiapolitiikka, energiatehokkuus, energiansäästö, vaikutukset, ilmastopolitiikka, päästöt, ilmastonmuutokset, ympäristönsuojelu, talouskasvu, yhteiskuntakritiikki

Katso myös näitä tuotteita