Tautitehdas

miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita

Pasternack, Iris
Kun joka vaivaan löytyy hoito, tuleeko meistä sairaampia?

Teoksessa lääkäri kritisoi sairauksien etsimistä, medikalisaatiota ja ylihoitamista.

Mitä enemmän verikokeita, röntgentutkimuksia ja hoitoja, sen parempaa on terveydenhoito – vai onko? Teknologisen kehityksen myötä ihmisiä on mahdollista tutkia yhä tarkemmin, ja kukapa ei haluaisi löytää syöpämuutoksia mahdollisimman varhain. Mutta koska ihmiskeho on täynnä poikkeavia löydöksiä, moni ihminen päätyy tarpeettomiin tutkimuksiin ja hoitoihin, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi heidät leimataan potilaiksi.

Tautitehdas tarkastelee kriittisesti varhaista diagnostiikkaa, sairauksien etsimistä ja normaalien ilmiöiden – kuten iän myötä tapahtuvan verenpaineen ja kolesterolin nousun – nimeämistä sairauksiksi. Terveyden tarkkailusta on tullut kansalaisvelvollisuus, mistä kertovat esimerkiksi Movember- ja Roosa nauha -kampanjat. Mutta lisääkö tietoisuus sairauksista terveyttä?

Tautitehtaassa Iris Pasternack ruotii kriittisesti terveydenhoidon toimintatapoja. Ylidiagnostiikkaa ruokkivat erityisesti ajatukset riskien minimoimisesta ja varmuuden vuoksi hoitamisesta. Terveydenhoidon pitäisi nimestään huolimatta hoitaa ensisijaisesti sairaita.

Hinta: 22,40 € (20,36 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789523001206
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Tiedostoformaatti: EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 31.3.2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 300
Tuoteryhmät: E-kirjat
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 59.2 Yleinen terveydenhoito

Katso myös näitä tuotteita