Suomi kaltevalla pinnalla

välirauhasta jatkosotaan

Rantanen, Paavo
Välirauhan aika oli vääjäämätöntä luisua kohti uutta sotaa

Talvisodan jälkeistä rauhanaikaa kutsuttiin Suomessa välirauhaksi jo ennen kuin aseet olivat vaienneet. Rauhan kovat ehdot herättivät Suomessa katkeruutta, ja uutta yhteenottoa Neuvostoliiton kanssa pidettiin todennäköisenä. Tie jatkosotaan ei kuitenkaan ollut suoraviivainen tai itsestään selvä.

Rauhan tultua Suomi oli saarroksissa. Saksa ei ollut vielä aseveli, ja Neuvostoliitto taas sulautti häikäilemättömästi Baltian maat itseensä. Kumpikaan suurvalta ei katsonut hyvällä Pohjoismaiden kaavailuja puolustusyhteistyöstä. Niillä oli kuitenkin vaatimuksia Suomelle: Suomi esimerkiksi toimi kauttakulkumaana sekä puna-armeijan että Saksan sotilaille. Suurvaltapolitiikka kärjistyi, kun Saksa kiinnostui englantilaisten hallinnoimasta Petsamon nikkelikaivoksesta. Neuvostoliittokin pyrki samalle apajalle, ja kiistasta tuli pahin ongelma Suomen idänsuhteissa.

Suomi kaltevalla pinnalla kertoo uhmamielen, varovaisuuden ja uhkakuvien värittämästä ajanjaksosta - vääjäämättömästä luisusta kohti uutta sotaa. Samoin kuin Rantasen edellisessä kirjassa Vaikea tie rauhaan lukija pääsee näkemään hyvin läheltä, miten päättäjät toimivat Suomen kohtalonhetkillä. Äänessä ovat päiväkirjamerkintöjen ja muiden dokumenttien kautta poliitikot, sotilaat, diplomaatit ja muut aikalaiset.

Ministeri Paavo Rantanen (s. 1934) on työskennellyt 30 vuotta ulkoasiainhallinnossa, muun muassa suurlähettiläänä Washingtonissa. Hän oli myös ulkoministerinä Ahon hallituksessa 1995.

Hinta: 22,40 € (20,36 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789517968416
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Tiedostoformaatti: EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 1.1.2012
Julkaisuvuosi: 2012
Kieli: suomi
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 244
Tuoteryhmät: E-kirjat
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen historia, välirauha, kansainväliset suhteet, ulkopolitiikka, operaatio Barbarossa, sotilaallinen yhteistyö, jatkosota, sotahistoria

Katso myös näitä tuotteita