Yöpakkaset 1958

Hyppy suomettumiseen

Rantanen, Paavo
Ministeri Paavo Rantasen Yöpakkaset 1958 on ainutlaatuinen historiallinen dokumentti yhdestä poliittisen historiamme kriittisimmistä hetkistä. Yöpakkasina tunnettu ajanjakso sai alkunsa syksyllä 1958, kun vastanimetty Fagerholmin III hallitus ei miellyttänyt Neuvostoliittoa. Suhteet itänaapuriin kiristyivät, ja vasta presidentti Urho Kekkosen matka Moskovaan sai poliittiset suhteet lientymään.
Perusteellinen poliittinen jälkipyykki tapahtumista jäi kuitenkin tekemättä. Monet tuon ajan merkittävimmistä poliitikoista ovat lähinnä sivunneet asiaa muistelmissaan. Rantanen itse oli tuohon aikaan parikymppinen ulkoministeriön virkamies, joka kirjasi tapahtumat tuoreeltaan päiväkirjaansa. Nyt, kuusikymmentä vuotta myöhemmin, hän ruotii aikalaistodistajan silmin ja terävällä kynällä kriisiä ja presidentti Kekkosen roolia kansankunnan kohtalonhetkillä. Yöpakkaset osoittivat, että niin halutessaan Neuvostoliitto kykeni vaikuttamaan perustavanlaatuisesti itsenäisen valtion politiikkaan.

Ministeri Paavo Rantanen (s. 1934) on tehnyt mittavan uran ulkopolitiikassa. Hän on työskentellyt 30 vuotta ulkoasiainhallinnossa, muun muassa ulkoministerinä Ahon hallituksessa 1995 ja suurlähettiläänä Washingtonissa. Rantanen on aiemmin kirjoittanut kolme tietokirjaa, jotka ovat saaneet kiittävän vastaanoton.

Hinta: 37,30 € (33,91 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789523005464
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 250
Tuoteryhmät: TIETOKIRJAT
Historia
Yhteiskunta
Kovakantiset
Tarjouskirjoja
Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittiset kriisit, hallitukset (valtiot), ulkopolitiikka, kriisit, painostus, kansainväliset suhteet, taloussuhteet, suomettuminen, poliittinen historia, historia
E-kirja, 2019
EPUB
22,40 €


Katso myös näitä tuotteita