Yhden lapsen kansa

Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret

Manninen, Mari
Yhden lapsen kansa kertoo Kiinan yhteiskuntaa monin tavoin muokanneesta laista, jonka mukaan perheet saivat vuosina 1979–2015 hankkia tietyin liennytyksin vain yhden lapsen. Politiikan seuraukset ovat raskaat, vaikka ne tehtiinkin ilmeisen hyvin aikein. Tätä nykyä Kiinassa on paljon yksinäisiä ja hemmoteltuja lapsia, mutta myös suurin odotuksin stressattuja ainokaisia. Kiinalaiset naiset tuntevat pakkoabortit, sterilisaation ja salasynnytykset.

Toimittaja Mari Manninen asuu Kiinassa ja kokoaa kirjassaan kymmenen kiinalaisperheen tarinat yhteen. Hän kertoo suurperheestä, jonka lapset eivät ole saaneet henkilöpapereita, ja nuoresta naisesta, joka palaa Kiinaan adoptiovuosien jälkeen. Yhdessä tarinassa seurataan abortteja vastaan taistelevaa isää ja toisessa perhettä, joka osti pojalleen vietnamilaisen vaimon – kylässä kun ei ollut enää naimaikäisiä tyttöjä. Entä kuinka ainoat lapset selviävät avioituessaan ja joutuessaan ”pahimmillaan” hoitamaan 12 vanhempaa ja isovanhempaa?

Miten jatkaa elämää, jos ainoa lapsi kuolee?

Yhden lapsen politiikka on vaikuttanut jokaiseen kiinalaiseen. Ihmisten monenlaiset, yllättävätkin kohtalot kauhistuttavat, itkettävät ja joskus jopa naurattavat. Ajankohtainen reportaasikirja kertoo 1,3 miljardin asukkaan kansakunnasta, joka vuodesta 2016 sallii perheille kaksi lasta.Toimittaja Mari Manninen (s. 1971) asuu neljättä vuottaan Pekingissä. Hän on kirjoittanut Kiinan nopeasti muuttuvasta yhteiskunnasta mm. Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen, Talouselämään ja Maailman Kuvalehteen. Manninen on luonut verkkoon matkaoppaan.

Hinta: 29,90 € (27,18 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789523002371
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 205
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
TIETOKIRJAT
Maat ja matkat
Kovakantiset
Kirjastoluokka: 30.11 Sosiaaliset järjestelmät
Kansalliskirjaston asiasanat: syntyvyyden säännöstely, perheet, arvot, sukupuoli, sukupuolisyrjintä, tytöt, yhteiskuntajärjestelmät, lapsipolitiikka, perhepolitiikka, väestöpolitiikka, historia, Kiina
E-kirja, 2016
EPUB
18,90 €

Ladattava äänikirja, 2016
MP3
18,90 €


Katso myös näitä tuotteita