Vankipataljoona

Er. P 21:n ja Er. Työkomppanian ryömäläiset ja kommunistit jatkosodan aikana 1941-1944

Juusela, Jyrki
Jatkosodan alussa tehtiin erikoinen kokeilu: turvasäilöön suljettuja suomalaisia kommunisteja ja vasemmistolaisia lähetettiin sotimaan venäläisiä aateveljiään vastaan. Vangeista kootun Erillinen pataljoona 21:n komentajaksi määrättiin jääkärimajuri Nikke Pärmi.

”Vankipataljoona” lähetettiin heti etulinjaan. Kokeilu oli katastrofi: ensimmäisten viikkojen aikana lähes 50 kommunistia loikkasi vihollisen puolelle. Lopulta kommunisteilta ja ryömäläisiltä kerättiin aseet ja heidät siirrettiin etulinjan taakse työ- ja vankileirille. Sen jälkeen Pärmin vankipataljoona saavutti sekä suuria voittoja että koki kovia tappioita ja tuli myöhemmin tunnetuksi ”Mustana nuolena”.

Neuvostoliittoon loikanneet puolestaan hyödyttivät puna-armeijaa. Loikkareista koulutettiin vakoojia ja heidät lähetettiin desantteina takaisin Suomeen.

Pärmin pataljoona on tullut tunnetuksi sotamenestyksestään, mutta alussa mukana olleiden kommunistien taipaleesta tiedetään vähemmän. Tämä kirja kertoo heidän tarinansa.

Hinta: 33,90 € (30,82 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789523003361
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 351
Tuoteryhmät: TIETOKIRJAT
Historia
Kovakantiset
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
Kansalliskirjaston asiasanat: pataljoonat, sotilaat, sotavangit, loikkarit, ideologiat, kommunismi, sosialismi, rintamakarkuruus, rangaistukset, vankeus, jatkosota, sotahistoria, Suomi, Neuvostoliitto, Pärmi, Nikolai, Suomi. Maavoimat. Erillinen pataljoona 21

Katso myös näitä tuotteita