Naisen aivot, miehen aivot

Onko aivoilla sukupuolta?

Heilig, Markus
Ajattelevatko ja tuntevatko naiset ja miehet eri tavalla? Ja jos näin on, johtuvatko erot sosiaalisesta ympäristöstä vai esimerkiksi aivojen rakenteesta? Entä miten nämä mahdolliset erot voisivat edistää tasa-arvoa?

Sukupuolen vaikutusta aivotoimintaan on tutkittu pitkään. Tuorein aivotutkimus tarjoaa lopultakin mahdollisuuden verrata miesten ja naisten aivoja. Vaikka aivojen toiminnan kannalta merkittäviä eroja ei löydykään, aivojen hermosoluyhteydet ovat erilaiset, ja vaativathan sukupuolten fyysiset eroavuudet aivoilta erilaisia käskytyksiä. Esimerkiksi miesten lihasvahvuus ja naisten raskausaika erottavat sukupuolet myös aivotasolla.

Keskustelut teini-ikäisten tyttärien kanssa havahduttivat aivotutkija Markus Heiligin pohtimaan sukupuolten välisiä aivotoiminnan eroja. Hän halusi kyseenalaistaa sovinnaisimpia ajatuksiamme, kuten sukupuolen ja matemaattisen lahjakkuuden välisen yhteyden.

Kirjassaan hän pohtii, miten naiset ja miehet ovat evoluution myötä erilaistuneet täydentämään toisiaan, mikä on järjestänyt myös aivotoimintaa uusiksi. Eroavuudet ovat valitettavasti aiheuttaneet myös kilpailua, ristiriitoja ja sortoa. Onkin tärkeää tunnistaa sukupuolten biologiset erot, jotta tasa-arvokysymyksissäkin päästään eteenpäin.

Hinta: 36,10 € (32,82 € alv 0 %)


Alkuteos: Hon, han och Hjärnan
Tuotetunnus: 9789523004900
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Muut tekijät: Ahvonen, Sari-Anne (Kääntäjä)
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 248
Tuoteryhmät: TIETOKIRJAT
Elämä
Luonto
Kovakantiset
Tarjouskirjoja
Kirjastoluokka: 59.55 Hermosto. Neurologia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: aivotutkimus, aivot, sukupuoli, sukupuolierot, naiset, miehet, tasa-arvo
E-kirja, 2019
EPUB
22,40 €


Katso myös näitä tuotteita