Mustan lipun alla

Elias Simojoen elämä ja utopia

Siironen, Miika
Äärioikeistolaisen papin tarina avaa suomalaisen fasismin syntyhistoriaa.

Akateemisen Karjala-Seuran perustaja, fasistisen IKL:n nuorisojohtaja, sisällissodan valkoinen veteraani - Elias Simojoki (1899-1940) oli kiihkeä äärioikeistolainen.

Mustan lipun alla kuvaa ääriajattelun syntyä erään sotien välisen ajan näkyvimmän poliittisen hahmon kautta. Jo lukiolaispoikana Simojoki osallistui sisällissotaan ja Itä-Karjalan heimosotaretkeen. 1920-luvun Suomi oli sodan runtelema epävakaa valtio, jota Simojoki aatetovereineen yritti yhtenäistää ryssävihalla ja Suur-Suomi-unelmilla. Syntyi opiskelijajärjestö Akateeminen Karjala-Seura ja myöhemmin Isänmaallinen Kansanliike, suomalaisen fasismin keskeisin organisaatio. IKL:n kansanedustajana ja karismaattisena nuorisojohtajana Simojoki lietsoi uskonnollista ja kansallista herätystä 1930-luvulla. Hän oli aina valmis ajamaan ideologiaansa myös väkivallalla.

Mustan lipun alla -teos piirtää kuvan jyrkästä ja traagisesta hahmosta, joka eli uskonnon ja äärinationalismin ristipaineessa. Yksilön kuvauksesta teos laajenee kertomukseksi luterilaisen uskon, rasismin ja fasismin epäpyhästä kolminaisuudesta.

VTT Miika Siironen (s. 1973) on poliittiseen historiaan erikoistunut tutkija. Hän on aiemmin kirjoittanut teoksen Valkoiset - vapaussodan perintö (2012).

Hinta: 37,30 € (33,91 € alv 0 %)

Tuotetunnus: 9789523003163
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 328
Tuoteryhmät: TIETOKIRJAT
Historia
Elämäkerrat
Kovakantiset
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: herännäisyys, historia, kansallisuusaate, kansanedustajat, maailmansotien välinen aika, nationalismi, oikeistoliikkeet, oikeistopuolueet, papit, poliitikot, poliittinen historia, äärioikeistolaisuus

Katso myös näitä tuotteita