Kielletyt leikit

Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948

Tikka, Marko; Nevala, Seija-Leena
Joulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Tavallisista huvittelunhaluisista ihmisistä tehtiin rikollisia, joita sakotettiin ja jopa passitettiin vankilaan. Sotaa käyvän maan poliisi ja oikeuslaitos jahtasivat kaupungeissa ja maaseudulla tanssikiellon rikkojia. Kaksi tanssijaa menetti henkensä ratsioissa, ja arviolta viittätoista tuhatta suomalaista - etenkin nuoria naisia - rangaistiin tanssimisesta. Morsiusparikin tuomittiin omissa häissään tanssimisesta.
Elokuvia sai katsella, puhetilaisuuksia pitää, jopa juoda alkoholia - mutta mikä tanssista teki niin vaarallisen, että se oli kiellettävä? Maailman mittakaavassakin poikkeuksellinen tanssikielto oli seurausta vuosikymmeniä kestäneestä tanssin vastustamisesta.
Kielletyt leikit arvioi ensimmäistä kertaa laajasti tanssikiellon syitä ja seurauksia. Tanssiminen oli polttopiste, joka yhdisti niin nuoriso- ja työväenliikkeen kamppailun uusista jäsenistä, käsityksen isänmaallisuudesta kuin sen, kenellä on valta päättää naisen kehosta.
Tanssikiellon historia on tunteiden historiaa. Seuraukset kantoivat pitkälle sodanjälkeiseen aikaan - aina lavatanssien kultakauteen saakka.

FT, Suomen historian dosentti Marko Tikka ja FT Seija-Leena Nevala ovat historiantutkijoita Tampereen yliopistossa. He ovat perehtyneet monipuolisesti 1900-luvun alkukymmenten suomalaisen elämänmenon historiaan.

Kielletyt leikit on voittanut tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2020.

Hinta: 39,50 € (35,91 € alv 0 %)


Tuotetunnus: 9789523006133
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Kust. tuotetunnus: 15JD
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 260
Tuoteryhmät: TIETOKIRJAT
Historia
Yhteiskunta
Kovakantiset
Kirjastoluokka: 90.2 Yleinen kulttuurihistoria
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kiellot, rajoitukset, tanssi, seuratanssi, käsitykset, asenteet, julkinen keskustelu, sosiaaliset normit, sukupuolimoraali, ravintolat, huvitilaisuudet, huvit, rangaistukset, sosiaalinen kontrolli, moraali, sota-aika, kulttuurihistoria, historia
Ladattava äänikirja, 2020
MP3
24,00 €


Katso myös näitä tuotteita